Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Francia borok képes leírás - Párizs.tlap.hu
részletek »

Francia borok - Párizs.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: parizs.tlap.hu » Francia borok
Keresés
Találatok száma - 4 db
A francia borok és borvidékek

A francia borok és borvidékek

Franciaország, hivatalosan a Francia Köztársaság (franciául: la France vagy République française) független ország. Központi területe Nyugat-Európában helyezkedik el, de világszerte rendelkezik megyékkel és területekkel. A központi rész a Földközi-tengertől a La Manche-csatornáig és az Északi-tengerig, valamint a Rajnától az Atlanti-óceánig terjed. Ezt a territóriumot hatszögletű alakja végett a franciák gyakran emlegetik l'Hexagone (magyarul a hatszög) néven. Földrajzi elhelyeszkedés Franciaország kontinentális területe (France métropolitaine) Nyugat-Európában a Földközi-tengertől egészen az Északi-tengerig, a Rajnától az Atlanti-óceánig terjed. Szárazföldi szomszédai Belgium, Luxemburg, Németország, Svájc, Olaszország, Monaco, Andorra és Spanyolország. Az Egyesült Királyságtól a La Manche-csatorna választja el. A központi területhez számítják Korzika szigetét is.

A Francia borokról

A Francia borokról

Közeleg a szüret, nézzünk körül a borok öshazájában, Franciaországban e nemes nedű internetes nyomait keresve. párizs, parizs, párizsba, parizsba Először is a French Wine Explorers (francia bor felfedező) honlapot érdemes megnézni (cime: http://www.wine-tours-france.com/) , ahol többek között részletes térkép és alapos leirás várja a látogatókat. Beletekinthetünk többek között a valódi francia borszakértők munkájába is és megismerhetjük őket egy-egy rövid cikk erejéig. Nekem például igen furcsának tűnt, hogy ők is szakosodnak, így van például bordói, burgundi, Loire-völgyi specialista, stb.

Francia Borok Háza

Francia Borok Háza

Ezt akkor kérdezzük, ha a szomszéd gazda meghívott, hogy megkóstoljuk a világ legjobb borát, s az ember ilyenkor azokra a szmokingba öltözött, komor arcú úriemberekre gondol, akik egy asztal körül ülve poharakba dugdossák az orrukat, érthetetlen nyelven beszélnek, és... kiköpik a bort. Na, ők azok, akik már nagyon tudják, mi minden rejtözik egy borban, ismerik minden csepp titkát, és bár nem látszik, de ők is remekül szórakoznak. De ők sem itt kezdték... De ne vegyük túl komolyan. Nem kell a bortól félni, még csak egy új nyelvet sem kell megtanulni. Fogjon meg egy pohár bort, és hagyja, hogy az érzékszervei vezessék. A bor az egyetlen olyan ital, amely egyszerre hat minden érzékünkre (leszámítva a hallást), és kihívást jelent az értelem számára is. Minden pohár borban van egy leckényi történelem, földrajz, földművelés, botanika, sokszor antropológia, vallás és pszichológia.

Francia borvidékek

Francia borvidékek

Beaujolais Franciaország történelmi borvidéke. Az ország keleti felében, Lyontól északra elterülő tartomány két régió - Rhône-Alpes és Burgundia - egy egy megyéjének - Rhône és Saône-et-Loire - dombos vidékét foglalja magában. Közigazgatásilag a világ egyik legváltozatosabb borvidékének, Burgundiának legdélibb része, de nemzetközileg önállóan is elismert, nagymúltú bortermelő vidék. Unikumként kiemelt borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül. A beaujolais-i borok az Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), azaz Ellenőrzött eredetmegnevezésű borok kategóriájába tartoznak; a legmagasabb minőségi fokozatot képviselik. Fő alapanyaguk egy vékony héjú, alacsony tannintartalmú egyszerű kékszőlő, a gamay; bora jellemzően könnyű, friss, gyümölcsös vörösbor. A vidék teljes bortermelésének mindössze 1%-át kitevő fehérborok jellemzően chardonnay és aligoté borszőlőfajtákból készülnek. Jó évjárat esetén Beaujolais tartomány több bort készít, mint Burgundia másik három borvidéke együttvéve.

Tuti menü