Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Párizs történelme képes leírás - Párizs.tlap.hu
részletek »

Párizs történelme - Párizs.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: parizs.tlap.hu » Párizs történelme
Keresés
Találatok száma - 4 db
Franciaország és Párizs történelme

Franciaország és Párizs történelme

Párizs mintegy 50 ezer éve emberek által lakott hely, amint azt a Szajna partján talált leletek is bizonyítják. Híressége a Diadalív és egy nappal vasdarabnak látszó, éjjel viszont gyönyörű Eiffel-torony. A legjelentősebb régészeti kutatások a 12. kerületben történtek, ahol 1991-ben rengeteg lelet került elő, köztük a legkorábbi állandó emberi létre utalók is. A Bercy környékén végzett ásatások során pedig egy vadászfalu (Kr. e. 4000 - Kr. e. 3800) nyomai kerültek elő nagy mennyiségű sírmelléklettel (köztük fa pirog, agyagedények, íjak, nyilak és más, kőből és csontból készült használati tárgyak).

Párizs történelméről

Párizs történelméről

Párizs (franciául Paris) francia település, Franciaország fővárosa. Az ország északi részén a Szajna folyó partján terül el, az Île-de-France régió (vagy Région Parisienne) szívében. Párizs Európa egyik legnépesebb városa. Becsült népessége elővárosait nem számítva 2006 januárjában 2 167 944 fő volt, ám agglomerációival a Párizsi unité urbaine (városi terület) populációja 2005-ben több volt mint 9 millió fő, míg a Párizs aire urbaine (fővárosi terület) 12 millió lakost számlál. A két évezreden keresztül fontos szerepet játszó Párizs ma a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja, befolyása a politikára, az oktatásra, a szórakoztatóiparra, a sajtóra, a divatra, a tudományra és a műveszetekre a világ négy legjelentősebb városa közé emelte. A Région Parisienne Franciaország legfejlettebb területe, gazdaságának központja. 2006-ban 500,8 millió euróval a francia bruttó hazai termék egynegyedét adta. A világ 500 legjelentősebb vállalatából 38 székel Párizs számos üzleti negyedének egyikében. Jelentős nemzetközi szervezetek, mint az UNESCO, az OECD, az ESA és az ICC is párizsi központú.

Történelmi korok

Történelmi korok

Olcsó repülőjegyek Párizsba. Fapados repülőjegyek párizsba. A mai Párizst Kr. e. 250-ben alapították a kelták Parisii néven. Ekkor Párizs még csak egy kis halászfalunak számított. A vélemények megoszlanak arról, hogy az első telepesek az Ile-de-Cité területén, vagy a mai Nanterre helyén hozták-e létre társadalmukat. Párizs később római uralom alá került, bár az itt élők Kr. e. 52-ben felkelést szerveztek a rómaiak ellen. A rómaiak Lutetia néven hozták létre településüket, melynek központja a Cité lett. A római uralom alatt Párizs lakossága jelentős növekedésnek indult, és a rómaiak ide is elhozták vívmányaikat. A 3. század folyamán a Párizs helyén lévő Lutetia felvette a kereszténységet. Párizs mai elnevezését (Paris) 212-ben nyerte el, egy helyi törzs nevéről. Az 5. században Párizs felszabadult a római uralom alól, ekkor viszont félő volt, hogy Attila, a hun fejedelem megtámadja a várost. Olcsó repülőjegyek Párizsba. Fapados repülőjegyek párizsba.

Utikalauz - Párizs történelme

Utikalauz - Párizs történelme

Párizs több, mint 2000 éves, ősi neve Lutèce. Gall törzsek telepedtek le itt Kr. e. 250 és 200 között és egy halászfalut alapítottak a folyón levő szigeten, amely mai neve Île de la Cité. Párizs ezen sziget köré épült. Julius Caesar Kr.e. 52-ben elfoglalta Párizst és a rómaiak uralma alatt egészen a korai középkorig a város volt a régió központja. 987-ben Párizs grófja, Capet Hugó, Franciaország királya lett és utódai uralkodása alatt a város megalapozta fővárossá válását.

Tuti menü