Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Párizsról képes leírás - Párizs.tlap.hu
részletek »

Párizsról - Párizs.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: parizs.tlap.hu » Párizsról
Keresés
Találatok száma - 8 db
Általános információk

Általános információk

Párizs Franciaország fővárosa, az Île- de- France régió középpontjában a Szajna mentén terül el. Európa egyik legnépesebb városaként lakossága az agglomeráció nélkül közel 3 millió fő, az agglomerációval pedig meghaladja a 10 millió főt. A francia főváros a világ négy legjelentősebb városának egyike, a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja. Több jelentős nemzetközi szervezet (OECD, UNESCO) is Párizsban székel. Története során a divat, a művészet és a szórakozás meghatározó szerepet játszott, máig a divat fővárosaként tartják számon. Párizs önálló megyei és városi jogokkal rendelkezik, ugyanakkor nagymértékben függ az államtól. Különösen megmutatkozik ez abban, hogy nincs önálló rendészeti szerve. Közigazgatási szempontból 20 kerületre oszlik, melyek élén a kerületi polgármester áll. A kerületek csigavonal szerűen helyezkednek el, mely a város kialakulásának történetét tükrözi. A városképet a Szajna uralja, mely kettészeli a várost, és amelyet 37 híd tarkít. Párizst rengeteg turista keresi fel minden évben. Híres múzeumai és épületei mellett a divat és a művészetek vonzzák a legtöbb embert.

Fórum

Fórum

Index fórum párizsról, itt szinte bármit megtudhat párizsról ugyanis olyan emberektől kérdezhet akiknek személyes tapasztalataik vannak a Francia fővárossal kapcsolatban. Párizsba látogatásunk előtt sok hasznos információt kaphatunk azoktól akik már jártak Párizsban. Ez a fórum arra szolgál, hogy tapasztalatot, információt és ötleteket cseréljenek azok akik már látták Párizst vagy a közeljövőben Párizsba készülnek.

Hasznos információk

Hasznos információk

Ezen az oldalon hasznos információkat találunk a párizsi muzeumok belépőjiről, a nemzetközi diákigazolvány használatáról. Megtalálhatók istt a párizsi magyar nagykovetség adatai valamint a kulturális és turista információs központok elérhetőségei is.

Párizs - Utazási tippek, Hasznos infók

Párizs - Utazási tippek, Hasznos infók

Párizs, amelyet a divat és a kultúra fellegvárának is tekintenek, Franciaország fővárosa. Párizs az ország északi részében, a Szajna partján terül el. Napjainkban a város Európa egyik vezető gazdaságává nőtte ki magát. Párizs jelenleg London mellett a turisták által legkedveltebb célállomások egyike. A Párizst felkereső turisták 90%-a tervezi, hogy a közeljövőben ismét visszalátogat a mindig nyüzsgő és folyamatosan változó fővárosba. Párizsi cikkünkben, Párizs nevezetességei (Disneyland, Eiffel-torony, Louvre Múzeum, Notre-Dame, Diadalív) részletes képekkel illusztrált bemutatása mellett, feltüntetjük a nevezetességek nyitvatartási idejét, pontos címét, valamint a felnőtt és gyermek belépőjegy árait.

Párizs fórum

Párizs fórum

Párizsba utazni, szállást keresni nem egyszerű dolog, melyhez nem árt ha mások véleményét is kikérjük. A városról szóló fórum az Utazás Fórum keretében a Párizsi utazással kapcsolódó információcserében igyekszik mind nagyobb segítségre lenni. Kérdezz, beszélgess Párizs látnivalóiról, az odautazásról, vagy az ott-tartózkodásról ebben a fórumban.

Párizs infó

Párizs infó

A Francia Köztársaság fővárosa. Észak-Franciaországban, a Párizsi-medence közepén, a Szajna két partján, a Marne torkolatánál 75 méteres teng.szint feletti magasságban fekszik. A város magja, a Ville de Paris 105 km2-en terül el 2 500 000 lakossal. Az agglomeráció területe 1450 km2, lakóinak száma pedig 8 200 000. A városnak 20 kerülete van és minden kerület négy negyedre oszlik szét. Párizst a rómaiak alapították az egykori parisis gall törzs Lutetia nevű települése helyén. Világhírű egyetemét, a Sorbonne-t 1215-ben alapították. A városban 15 nagyáruház van, közülük néhény: Printemps, Galeries Lafayette, Samaritaine, Louvre stb. Három repülőtere, a: Orly, le Bourget, De Gaulle). Rengeteg híres épülete van (l. a Híres épületek menüpontban), és több nemzetközi szervezet székhelye. Leghíresebb temetője a Pére Lachaise (több híres ember nyugszik itt).

Párizs röviden

Párizs röviden

Párizs (franciául Paris), Franciaország fővárosa. A Szajna folyó partján terül el az Île-de-France régió (vagy Région Parisienne) szívében. Párizs Európa egyik legnépesebb városa. Becsült népessége elővárosait nem számítva 2006 januárjában 2 167 944 fő volt, ám agglomerációival populációja 2005-ben több volt mint 9 millió fő, míg a Párizs aire urbaine" (fővárosi terület) 12 millió lakost számlál. A két évezreden keresztül fontos szerepet játszó Párizs ma a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja, befolyása a politikára, az oktatásra, a szórakoztatóiparra, a sajtóra, a divatra, a tudományra és a műveszetekre a világ négy legjelentősebb városa közé emelte. A Région Parisienne Franciaország legfejlettebb területe, gazdaságának központja. 2006-ban 500,8 millió euróval a francia bruttó hazai termék egynegyedét adta. A világ 500 legjelentősebb vállalatából 38 székel Párizs számos üzleti negyedének egyikében. Jelentős nemzetközi szervezetek, mint pl. az UNESCO is párizsi központú. A világban Párizs a legnépszerűbb úticél a turisták körében több mint 30 millió évi látogatóval.

Párizs térkép

Párizs térkép

Online interaktív térképek Párizsról, utcakereső és útvonaltervező. Párizs autóstérkép és várostérképek. A párizsba utazók számára bizonyára nagyon nagy segitség egy ilyen interaktív online térkép Párizsról. Párizs egy óriási város ezért minden Párizsba látogató túristának ajánlott, hogy mielőtt útnakindul vegyen magához egy Párizs térképet.

Tuti menü